SK Hamr se raduje: veslaři bezostyšně sahají po trikolóře

Anna Šantrůčková. Vilém Pachman. Adam Kapa. Dmytro Baranivskyj. Kateřina Hartmanová. Barbora Matoušová. Albert Caban. Jan Šimkovský. Veronika Zámostná.

Účast hamerských závodníků na akcích světového ražení byla tento rok skutečně bohatá. Ačkoli veslařská sezóna zdaleka není u konce, již nyní lze mluvit o „černých žních“ (hamerská vesla jsou totiž černější než tma). Devět prstenů moci předal ústřední trenér devíti hamerským závodníkům. Někteří z nich se k prstenu dostali hned v první části vrcholové sezóny. Ostatní si museli počkat. Každý nicméně v jiném závodě, tedy v jiný čas a na jiném místě. Vezměme je popořadě.

 

Křest ohněm ve Varese

V okamžiku, kdy v zemi tance a vína zapadá slunce za obzor, vychází první hamerská hvězda. Je neděle 11. dubna, finálový den. Nacházíme se na italském Lago di Varese a Anička Šantrůčková se chystá na dospělé Mistrovství Evropy na dvojce bez kormidelníka. Jako dvacetiletá zakouší drsné klima dospělého závodění: „Byl to pro mě trochu šok. Přechod mezi juniorkama a seniorkama byl relativně náročnej. Nečekala jsem, že to bude takovej rozdíl,“ popisuje Anička své první seniorské závody a pokračuje: „To, co bychom udělaly dřív, abychom byly o hrozně moc vepředu, tak tady bylo málo i na to, abychom se udržely s polem. Najednou se ocitneš vzadu a prostě nevíš, co máš dělat.“

Premiéru na světové akci Anička zažila po boku své parťačky a veslovodkyně Pavlíny Flamíkové z ČVK Pardubice. Varézský křest ohněm pro děvčata vyústil v umístění na předposlední osmé příčce, avšak s bohatým náskokem deseti vteřin od poslední posádky. Naše reprezentantky možná shořely, z popela však jako by povstaly silnější a zkušenější. Další zkouška této síly na sebe přitom nenechá dlouho čekat.

 

Hamerské duo v Chorvatsku nikoli u moře

Sezóna je načatá jako láhev vína ze slunných svahů ve Varese. A tedy velkolepá jízda hamerských reprezentantů pokračuje: další sklenici naplníme 2. května v chorvatském Záhřebu. Degustací na místním kanále nás opět provádí Anička s Pavlínou na „dvojce“, nyní je však doprovází Vilém Pachman, veslovod čtyřky bez kormidelníka mužů. Na prvním kole Světového poháru ve veslování zkouší, jak ostré má lokty – na dospělé světové scéně rovněž poprvé.

Ačkoli se Vilda s některými závodníky již zná z dřívějších let, šlo pro něj o nový a významný zážitek: „Myslím, že je dobrý jezdit na takovýhle závody, protože se člověk tak jako oťukává. Naučilo mě to asi to, že není na co čekat, musíš to vodpálit co nejrychlejc už vod začátku. Byla to skvělá zkušenost,“ přibližuje I. kolo SP Vilda.

Děvčata Anička (vlevo) s Pavlínou (vpravo) si urvala druhý nejcennější kov. Foto: Detlev Seyb/meinruderbild.de

Děvčata Anička (vlevo) s Pavlínou (vpravo) si urvala druhý nejcennější kov. Foto: Detlev Seyb/meinruderbild.de

Závody v Záhřebu jsou zpravidla méně nabyté, proto se Anička potýkala pouze se dvěma posádkami soupeřících zemí. Na to se však historie neptá. Zajímá se o medaile, a tu si Anička odvezla stříbrnou! Vilda naopak měl možnost vyřádit se více. V plném poli šesti posádek protnul pomyslnou cílovou čáru na posledním místě, dojel však po boku veslařské elity. Je očividně potěšený, což mluví za vše: „Bylo to dobrý. Dobrej pocit.“

 

Jin a jang na „regatě smrti“

S Olympiádou za dveřmi je potřeba dát možnost nominovat se posledním posádkám. Na dodatečnou kvalifikaci směrem OH v Tokiu, přezdívanou „regata smrti“, proto vyráží hamerské duo, osvědčené z I. kola SP. Anička s Vildou zakouší proslulé jezero Rotsee ve Švýcarsku, jež vedle „dokvalifikace“ o pár dnů později propůjčuje svou vodu i druhému kolu Světového poháru.

Hamerští jin a jang se o nominaci na OH pokoušejí 15.–17. května. Ačkoli ani jeden později nekráčejí po olympijském stadionu, Anička zabrala v opravdu silné konkurenci pozoruhodné páté místo z osmi dvojek žen. Mužský aspekt dvojice zjišťuje, co to znamená skutečně závodit – česká „čtyřka bez“ nepostupuje do závěrečné šestice (na „dokvalifikaci“ se finále B přirozeně nejezdí). Vilda však ždíme i z této zkušenosti maximum: „Myslím, že to byla v mym životě zatím jedna z nejvíc ,humbling experiences’. Člověk si sedne na prdel z toho, co tam vidí. Řekne si, že je asi potřeba dostat se někam trošku dál.“

Vilda (první zleva), pokorně, jako veslovod čtyřky bez kormidelníka. Foto: Detlev Seyb/meinruderbild.de

Vilda (první zleva), pokorně, jako veslovod čtyřky bez kormidelníka. Foto: Detlev Seyb/meinruderbild.de

V rámci druhého kola SP, konaného 21. – 23. května, „za Hamr“ startuje již pouze Anička. Vzhledem k časovému rozvrhu si přitom děvčata na dvojce mohou dopřát pouhých tří dní odpočinku. Lucern se tak pro ně stává lakmusovým papírkem jejich těla i psychiky. „Nohy už hodně pálily. Normálně začneš jeden kilometr a nohy jsou furt dobrý, ale tohle bylo už od začátku prostě těžký,“ popisuje vysilující závody Anička. Přesto se naše reprezentantky probojovávají do finále a obsazují předposlední šesté místo. Zdá se jasné, že stran zkušenosti byl Lucern z těch více přínosných akcí.

 

Chlapi doprovází Aničku v Sabaudii

Víno v načaté lahvi je skutečně sladké. Nicméně pokud se již v tuto chvíli neválíte opití pod pergolou, sedíme v dalším letadle či autobusu směrem na třetí a poslední kolo Světového poháru ve veslování. Vítá nás opět Danteho rodná země – v italské Sabaudii sem míří dospělá elita poměřit své síly, a to ve dnech 4.–6. června, tedy poněkud těsně před OH. Již tradičně nás zaujímá Anička s Pavlínou na dvojce. Vybalují zatuchlá vesla z obalu, cesta byla dlouhá.

Všímavý jedinec však zavětří po pěšině, jelikož ve vzduchu je Hamru více. Skutečně, na III. kolo SP vidíme Adama Kapu a Dmytra Baranivského, oba v trikolóře. Na dvojce bez kormidelníka mužů vyrazili na zkušenou. Už přitom bylo na čase: „Od roku 2016 nás tady doma dusili. Přišel nový ústřední trenér a nemohli jsme reprezentovat, protože jsme ,neměli výkonnost’ a ,byli jsme starý’,“ popisuje komedii, nikoli Božskou, veslovod Adam. Ten musel start dvojky mužů podpořit investicí 120 tisíc korun. Prý se ale vyplatila. Chlapi neohromují pořadím na výsledkové listině, jejich poslední deváté místo však přináší něco jiného než dotace pro Český veslařský svaz za umístění. Chlapi nám ukazují, že dokážou závodit s těmi nejrychlejšími dvojkami ve světě. Nadšený Dimo považuje „tyhle závody za velkou zkušenost a úspěch. Kouknul jsem se po startu doleva a viděl, že ty posádky nám vůbec neodjely, furt jsme se drželi v kontaktu s nimi.“

„Háček” Dimo (vpravo) s veslovodem Adamem (vlevo) radostně pózují v tropické Sabaudii. Foto: E. Ondráčková

„Háček” Dimo (vpravo) s veslovodem Adamem (vlevo) radostně pózují v tropické Sabaudii. Foto: E. Ondráčková

Žena v hamerské výpravě Anička stabilně udržuje předposlední páté místo ve finále A. Mimoto děvčata útočí na první místo v celkové soutěži SP, počítající výsledky všech tří kol dohromady. Sice zde nakonec obsazuje neodměňované druhé místo, Anička však nehovoří o zklamání, nýbrž zlepšení: „Myslím, že jsme za tu sezónu udělaly obrovskej progres – tím, že v prvním závodě [na I. SP v Záhřebu – pozn. red.] nám daly dvacet vteřin a tady nám pak daly asi dvě nebo tři vteřiny. To si myslím, že byl docela úspěch.“ Ano, byl. Aničko, jen tak dál.


Hamerská kohorta zakouší MS na domácí vodě

A kam že dál? Dante leží pod drnem v italské Ravenně, my jsme však velmi naživu. V české kotlině čekáme na start Mistrovství světa do 23 let. A kdo jiný než hamerská Anička, si zde brousí zub na vrcholnou trofej. Není přitom sama: do reprezentačního týmu se prodraly i Kateřina Hartmanová a kormidelnice Barbora Matoušová reprezentující ženy a Albert Caban s Janem Šimkovským za muže. Veslaři z Hamru prostě chtějí reprezentovat. Ve dnech 7.–11. července v Račicích měli tu možnost.

V tuto chvíli již ostřílená kovbojnice Anička zasedá do skifa a ještě zmatená ze změny počtu vesel v rukou (z jednoho na dvě) se pokouší o co nejlepší výsledek ve „velkém“ finále. Sama doufala v lepší než konečné šesté místo, přesto je však spokojená: „Mám radost, že jsem se probojovala do finále. To je podle mě velkej úspěch.“ Inu, být šestá z jednadvaceti závodnic ve své kategorii v rámci zeměkoule – můžeme pouze závidět.

Reprezentovat svoji zemi přijeli i kluci na dvojce bez kormidelníka. Albert Caban a Jan Šimkovský zvaný „Šema” proplouvají do finále C, kde se snaží porvat o co nejlepší výsledek. Povedlo se však bohužel pouze na poslední místo. Jde tu však (jako ostatně vždy) o prožitky a emoce: „Byl to sice bolestivej, ale obrovsky silnej zážitek. Nereplikovatelná zkušenost,“ popisuje účast na MS do 23 let Albert.

Veslovod Albert (vlevo) určuje rytmus háčkovi Šemovi na startu MS U23. Foto: Z. Šišma/veslo.cz

Veslovod Albert (vlevo) určuje rytmus háčkovi Šemovi na startu MS U23. Foto: Z. Šišma/veslo.cz

V početně (nikoli však kvalitativně) méně nabyté jízdě se ocitají Kačka s Bárou. Ty přitom tvoří – jako třeba houba a řasa – silný symbiotický organismus. „Bylo super mít v lodi nějakou známou tvář z klubu. Myslím, že společný trénování a závodění nás hodně sblížilo,“ popisuje vztah hamerských závodnic Kačka. Bára se rozhodně zdá na stejné vlně: „Byla mi fakt velkou oporou. Za to Kačce moc děkuju. Psala mi i různý připomínky, co holky chtěj a nechtěj, pomáhala mi.“ Hamerský lišejník přitom olizoval stupínek vítězů, načež děvčata na MS U23 berou čtvrté místo. „Byly jsme trochu zklamaný, protože je to první nemedailová pozice. Celkově to ale beru jako úspěch,“ doplňuje Kačka. 

Silná parta silných holek s kormidelnicí Bárou (uprostřed) a parťačkou Kačkou (vpravo). Foto: Tadeáš Kamínek/veslo.cz

Silná parta silných holek s kormidelnicí Bárou (uprostřed) a parťačkou Kačkou (vpravo). Foto: Tadeáš Kamínek/veslo.cz

Nejenom, že jde skutečně o úspěch. Vzduch voní příslibem budoucích let. Pokud se našim hamerským květinám dostane správné výživy a lásky, můžeme se těšit na přinejmenším báječné výsledky. Totéž platí samozřejmě i o drsných doubcích hamerských z mužské kategorie.

 

Ovocná mísa motivuje k další reprezentaci

Reprezentační flow Hamru pro tuto část sezóny zakončuje sedmnáctiletá Veronika Zámostná. Pro ni však jde spíše o začátek, je totiž teprve juniorka prvním rokem (ze dvou). Prorazila nicméně do reprezentačního týmu. Zakouší tak vody bulharského Plovdivu, jenž ve dnech 11.–15. srpna poskytl zázemí ničemu menšímu než Mistrovství světa veslařů a veslařek do 19 let.

„Na závod jsem se trochu těšila, ale rozhodně u mě převažovala nervozita,“ přibližuje Verča své emoce při jejím prvním reprezentačním závodu vůbec. Na čtyřce párové juniorek si užila především přípravu, a to i díky jejich reprezentačnímu trenérovi – hamerskému Lubošovi Ondráčkovi: „Náš trenér Luboš domluvil, že můžeme zůstat v Praze po celou dobu přípravy. To mi hodně vyhovovalo, nemusely jsme se trápit na vodě, na kterou nejsme zvyklý. Taky jsme měly na Hamru zařízený dobrý jídlo, ke každému obědu jsme dostaly skvělou ovocnou mísu.“

Reprezentantka Verča (druhá zleva) se vždy rozjařeným trenérem Lubošem (uprostřed). Foto: S.Photography/facebook.com

Reprezentantka Verča (druhá zleva) se vždy rozjařeným trenérem Lubošem (uprostřed). Foto: S.Photography/facebook.com

Veslařská premiéra pro další z vycházejících hvězd končí prvním místem v „malém“ finále.  Rozkoukávající se Verča, celkově tedy sedmá na MS U19, však zachovává chladnou hlavu: „Jsem spokojená s naším výsledkem. Zklamané jsme nebyly. S holkama jsme se shodly, že jsme tam nechaly všechno a prostě nám to nevyšlo.“

Děvčatům se prý nepovedla opravná jízda, na finále A jinak měla. Že mají výborně našlápnuto bylo možné vidět už ve dnech 11.–13. června na slovinském Bledu. Tam „párovka“ jeden den dojela na druhém místě za reprezentací Maďarska a druhý den Maďarky dostaly za uši, s našimi děvčaty na zlaté pozici. Známá mezinárodní regata prověřila i ostatní posádky Hamru – jeho závodníci si v jízdách nabytých mezinárodní konkurencí kvalitně zazávodili. Například Verča se svojí parťačkou z Hamru Ester Hajnovičovou přidaly zlato z dvojky bez. Z mužské větve hamerského veslování tradičně zabodovali Adam s Dimem na dvojce. Na osmě s kormidelníkem mužů útočili na stupínky vítězů, načež obsadili nešťastné čtvrté místo.

Holky z párovky nicméně tímto zahájily spektakulární podívanou, která končí nikoli Plovdivem, nýbrž ve dnech 9.–10. října v Mnichově na ME do 19 let.

 

Sedm titulů na MČR. Nejlepší bilance jde za Aničkou

Posíleni energií nabytých zkušeností na mezinárodní scéně, vrací se hamerští závodníci do českého prostředí, aby zabojovali o cenné kovy na Mistrovství ČR. Finálové dny se konaly v červnu 20. pro žactvo a 27. pro dorost, juniory a seniory a je třeba říci: na račickém kanále pršely medaile.

Bilance pro Hamr je následující: sedm nejcennějších kovů, čtyři stříbrné medaile a čtyři bronzové. Z celkových patnácti trofejí jich nejvíce (nejcennějších) sbírá Anička, jež nás provázela celou vrcholovou sezónou. Ta si domů odváží dva tituly ze skifa a dvojskifa s parťačkou Pavlínou. Trojbarevný set získávají zkušení borci z dvojky chlapů Adam s Dimem. O další titul mistryň republiky se zasluhuje Ester s Verčou. Zlatá děvčata poté sedají do párové čtyřky a dělají nám radost další, stříbrnou medailí. Z mužských řad nás dále těší reprezentanti na dvojce Albert s Honzou, již ukázali své mistrovství v kategorii do 23 let. V téže kategorii a disciplíně sahají po zlatu i „lehkovážníci“ Pavel Pazdera a Tadeáš Matouš. Poslední dvě zmíněné posádky přitom sbírají zároveň bronz v rámci hodnocení dospělých závodníků.

Hamerské „držáky“ Adama (vpravo) a Dimu (vlevo) známe ze III. kola SP. Nyní si na MČR užívají zlatou radost. Foto: J. Pazdera/rajce.net

Hamerské „držáky“ Adama (vpravo) a Dimu (vlevo) známe ze III. kola SP. Nyní si na MČR užívají zlatou radost. Foto: J. Pazdera/rajce.net

Veslařskou radost zakouší i mladičký zástupce Hamru Jan Slaný. Jako dvanáctiletý mladší žák úspěšně útočí na druhý nejcennější kov na skifu. Do závodu přitom mohl jít s již bujarou náladou z povedeného dvojskifu, na němž si s parťákem Matějem Brnou urvali bronz.

 

Primátorky nebo ME. Je se na co těšit

Pamatujete na načatou láhev vína z Varese? U jakého reprezentanta skončila lze těžko dohledat. Zřejmé ale je, že z ní nic nezbylo. Hamerští závodníci vysáli veslařský nektar, vyždímali reprezentační příležitosti. Dosavadní sezóna se tak nesla ve jménu sbírání zkušeností. O tom ví své hlavní trenér veslařské sekce Hamru Luboš, jehož jsou všichni zmiňovaní závodníci odchovanci. Nejlepší na tom je, že sezóna není u konce. Čeká nás třeba Mistrovství Evropy do 23 let nebo také do 19 let. Čekají nás proslulé pražské Primátorky. Nechme se tedy překvapit.